K2 vitamin
0

K2-vitamin a K-vitamin család tagja, mely csak újabban került a figyelem középpontjába elsősorban a csontképző folyamatokban játszott szerepe miatt. A K2-vitamin (menakinon) több rokon vegyület összefoglaló neve, amelyeket általában rövid láncú (legfontosabb képviselőjük az MK-4) és hosszú láncú menakinonokra osztanak (legfontosabbnak tartott képviselői az MK-7, az MK-8 és az MK-9).

A K2-vitamin fontos szerepet játszhat a csontsűrűség egészséges szinten tartásában. A K2-vitamin különleges szerepét alátámasztó további érvek érkeztek Japánból. Úgy tűnik, a japán lakosságot kevésbé fenyegeti a csonttörés veszélye, mint az európaiakat és az amerikaiakat.

Állatokon végzett kutatások kimutatták, hogy a K2-vitamin napi bevitelének növelésével az érelmeszesedés nem csupán megakadályozható, de vissza is fordítható. A K2-vitamin szív- és érrendszer egészségében betöltött fontos szerepét többek között a 4800 résztvevőn végzett Rotterdam vizsgálat is megerősítette. Ezt egy másik vizsgálat is igazolta, kimutatva azt is, hogy a K-vitaminok közül bizonyos (MK-7, MK-8 és MK-9 típusú) K2-vitaminoknak van a legjelentősebbek szerepük abban, hogy megakadályozzák a kalcium lerakódását az artériák falán.

A csontritkulásos betegekben a kutatások szerint kiterjedt kalcium-lerakódások alakulnak ki, akadályozva a vér áramlását az artériákban. Az erekben fennálló kalciumtöbblet és az ezzel egy időben a csontokban tapasztalt kalciumhiány – mely kalciumpótlás mellett is kialakulhat – a kalcium-paradoxon nevet kapta. Ennek kialakulásáért a K2-vitamin hiánya felelős, mivel jelentősen csökkenti az érelmeszesedés jelenleg ismert leghatásosabb gátlószere, az MGP nevű fehérje aktivitását.

A K2 vitamint is tartalmazó kapszulát webshoppunkban megvásárolhatja

Leave a Comment

Your email address will not be published.

0

TOP

X