A kannabisz és a rák
0
kannabisz rák

A kannabisz és a rák – A kannabisz növények gyógyászati és rekreációs célú használata több ezer évre nyúlik vissza, magukat a kannabinoid vegyületeket azonban csak az 1940-es években sikerült tiszta formában is kivonni a növényekből.

A növények fő aktív összetevőjét, a delta-9 tetrahidrokannabinolt (THC) az 1960-as években fedezték fel, az első kannabinoid receport pedig csak az 1980-as években sikerült azonosítani.

Ezután derült ki, hogy a növények kannabinoidjaihoz hasonló vegyületek – az úgynevezett endokannabinoidok – az emberek szervezetében is termelődnek.

Főleg a Facebookon találkozhatunk nagy számban olyan állításokkal, amelyek szerint a kannabisz gyógyítja a rákot. Ez így egyelőre sajnos egy erősen túlzó állítás, amelynek – az eddigi kutatások fényében – messze nincs meg a valóságalapja.

A kannabinoidok hatását inkább a rákbetegek fájdalomcsillapításában, illetve a kóros soványság és az étvágycsökkenés legyőzésében, valamint a hányás és a hányinger csillapításában vizsgálják.

A kannabisz és a rák

Azt nem vitatja senki, hogy a kannabinoidok érdekes molekulák, amelyeket feltétlenül érdemes megvizsgálni abból a szempontból is, hogy képesek-e a rákkal vagy más betegségekkel szemben bármilyen pozitív hatást kifejteni.

A legfontosabb gond, hogy a kannabinoidok rákgyógyító képességével kapcsolatban hivatkozott tanulmányok egyike sem klinikai vizsgálat, vagyis nem embereken, hanem laborban tenyésztett sejteken vagy állatokon – jellemzően egereken és patkányokon – végezték őket.

Ez pedig azért baj, mert hiába jön ki egy sejtvonal vagy egy egér esetében, hogy valamely vegyületnek rákellenes hatása van, az még korántsem jelenti automatikusan azt, hogy minden pontosan ugyanúgy fog zajlani az emberi szervezetben is.

Természetesen a kutatások kiterjednek a rák elleni küzdelemre is, de kijelenteni azt, hogy a kannabinoidok képesek a rák gyógyítására, túl korai.

forrás: daganatok.hu

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

0

TOP

X